Szkolenia dla opolskich producentów żywności „Nasz ekoprodukt”

Uprzejmie informujemy, że ze względu na niskie zainteresowanie uczestnictwem w szkoleniach, wszystkie szkolenia w ramach projektu "Nasz Ekoprodukt" zostały odwołane.

 

OPIS PROJEKTU:

Szkolenia dla opolskich producentów żywności „Nasz ekoprodukt” to projekt, podczas którego uczestnicy bezpłatnie poznają dogłębnie pojęcie ekologicznego produktu,  zasady jego certyfikacji i kontroli oraz tego jak go skutecznie promować. Szkolenia są dostępne dla maksymalnie 128 pracowników z opolskiej branży spożywczej, zainteresowanych wytwarzaniem ekologicznej żywności.

Co, jak i gdzie?

Postanowiliśmy, że 12 z 16 szkoleń odbędzie się w wybranych miastach powiatowych regionu. Dzięki temu, każdy z zainteresowanych uczestnictwem zaoszczędzi czas i pieniądze na dojazd. Pozostałe 4 odbędą się w Opolu. Ponadto szkolenia są nieodpłatne. Każde z nich jest prowadzone w cyklu 32 godzin (4 dni x 8 godzin) co pozwala na pełne zapoznanie się z ideą ekologicznej żywności. Seria  szkoleń potrwa od października 2015r. do marca 2016r.

Terminy szkoleń

Każde szkolenie trwa 4 dni.

 

Opole –  sala konferencyjna Akademickiego Inkubatora Przedsiębiorczości Uniwersytetu Opolskiego, ul. Grunwaldzka 31

Terminy:

Grupa I – 12.11.2015 – 15.11.2015

Grupa II – 10.12.2015 – 13.12.2015

Grupa III – 11.01.2016 – 14.01.2016

Grupa IV – 31.03.2016 – 3.04.2016

 

Kluczbork – ul. Mickiewicza 16

Terminy:

Grupa I – 26.11.2015 – 29.11.2015

Grupa II – 21.01.2016 – 24.01.2016,

Grupa III – 17.03.2016 – 20.03.2016

 

Brzeg - ul. Grobli  12A

Terminy:

Grupa I – 21.11.2015 – 24.11.2015

Grupa II – 3.12.2015 – 6.12.2015

Grupa III – 25.02.2016 – 28.02.2016

 

Prudnik - ul. Skowrońskiego 74/8

Terminy:

Grupa I – 28.01.2016 – 31.01.2016

Grupa II – 17.02.2016 – 20.02.2016

Grupa III – 10.03.2016 – 13.03.2016

 

Strzelce Opolskie – ul. Marka Prawego 27

Terminy:

Grupa I – 14.01.2016 – 17.01.2016

Grupa II – 4.02.2016 – 7.02.2016

Grupa III – 3.03.2016 – 6.03.2016

 

 

Rejestracja na szkolenia

Popyt na zdrową żywność jest, konkurencja wśród producentów wciąż mała, a zainteresowanie produktami ekologicznymi rośnie. Warto skorzystać z nadarzającej się okazji i poszerzyć swoją wiedzę. Wystarczy zgłosić się poprzez formularz elektroniczny

 

DOKUMENTY DO POBRANIA

 

Zakres tematyczny szkoleń

Certyfikacja w produkcji ekologicznej

  • Czego dotyczy prawo w kontekście ekoproduktu (zakres ustawowych regulacji UE i w Polsce)?
  • Firmy certyfikujące w Polsce
  • Zakres zadań certyfikatora
  • Ceny certyfikacji
  • Obszary certyfikacji
  • Współpraca z ośrodkiem certyfikującym (pomoc przedsiębiorcy, poszerzanie zakresu certyfikatów)
  • System kontroli, czyli co jednostka może skontrolować
Pojęcie ekoproduktu

  • Czy tylko żywność?
  • Eko, organic, bio a „zdrowe”

Czym jest eko a czym jest zdrowe?

  • Cechy ekologicznego produktu
  • Produkt ekologiczny a przetworzony produkt eko
  • Trzy aspekty ekoproduktu:
  • Społeczny
  • Ekonomiczny
  • Technologiczny
Rozwój produktu ekologicznego

  • Cztery poziomy produktu ekologicznego
  • Rynek, potencjał rynku dla ekoproduktu
  • Wartości dodatkowe produktów eko – co sprzedawać, na czym zarabiać?
Reklama i promocja produktów ekologicznych

  • Certyfikaty jako uzasadnienie jakości
  • Budowa księgi znak produktu eko (dobór kluczowych elementów wizualizacji marki)
  • Znaczenie funkcji edukacyjnej w promocji eko
  • „Zdrowy” a eko: różnice i podobieństwa, zagrożenia i szanse dla współistnienie tych dwóch pojęć obok siebie

 Miasta, w których odbędą się szkolenia i ich terminy

Miasta:

Opole (sala AIP UO, 4 szkolenia) – termin jeszcze nieznany,

Kluczbork  – termin jeszcze nieznany,

Brzeg – termin jeszcze nieznany,

Prudnik – termin jeszcze nieznany,

Strzelce Opolskie – termin jeszcze nieznany.

Finansowanie

Projekt  Szkolenia dla opolskich producentów żywności „Nasz ekoprodukt”  jest organizowany przez Uniwersytet Opolski oraz współfinansowany ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Opolu.

FORMULARZ REJESTRACYJNYDOKUMENTY DO POBRANIAZOBACZ ZDJĘCIA ZE SZKOLEŃ
nasz ekoprodukt

Patronat medialny nad projektem objął portal

patronat medialny
biokurier