Szkolenia dla opolskich producentów żywności „Nasz ekoprodukt”

Uprzejmie informujemy, że ze względu na niskie zainteresowanie uczestnictwem w szkoleniach, wszystkie szkolenia w ramach projektu "Nasz Ekoprodukt" zostały odwołane.

 

OPIS PROJEKTU:

Szkolenia dla opolskich producentów żywności „Nasz ekoprodukt” to projekt, podczas którego uczestnicy bezpłatnie poznają dogłębnie pojęcie ekologicznego produktu,  zasady jego certyfikacji i kontroli oraz tego jak go skutecznie promować. Szkolenia są dostępne dla maksymalnie 128 pracowników z opolskiej branży spożywczej, zainteresowanych wytwarzaniem ekologicznej żywności.

Co, jak i gdzie?

Postanowiliśmy, że 12 z 16 szkoleń odbędzie się w wybranych miastach powiatowych regionu. Dzięki temu, każdy z zainteresowanych uczestnictwem zaoszczędzi czas i pieniądze na dojazd. Pozostałe 4 odbędą się w Opolu. Ponadto szkolenia są nieodpłatne. Każde z nich jest prowadzone w cyklu 32 godzin (4 dni x 8 godzin) co pozwala na pełne zapoznanie się z ideą ekologicznej żywności. Seria  szkoleń potrwa od października 2015r. do marca 2016r.

Terminy szkoleń

Każde szkolenie trwa 4 dni.

 

Opole –  sala konferencyjna Akademickiego Inkubatora Przedsiębiorczości Uniwersytetu Opolskiego, ul. Grunwaldzka 31

Terminy:

Grupa I – 12.11.2015 – 15.11.2015

Grupa II – 10.12.2015 – 13.12.2015

Grupa III – 11.01.2016 – 14.01.2016

Grupa IV – 31.03.2016 – 3.04.2016

 

Kluczbork – ul. Mickiewicza 16

Terminy:

Grupa I – 26.11.2015 – 29.11.2015

Grupa II – 21.01.2016 – 24.01.2016,

Grupa III – 17.03.2016 – 20.03.2016

 

Brzeg – ul. Grobli  12A

Terminy:

Grupa I – 21.11.2015 – 24.11.2015

Grupa II – 3.12.2015 – 6.12.2015

Grupa III – 25.02.2016 – 28.02.2016

 

Prudnik – ul. Skowrońskiego 74/8

Terminy:

Grupa I – 28.01.2016 – 31.01.2016

Grupa II – 17.02.2016 – 20.02.2016

Grupa III – 10.03.2016 – 13.03.2016

 

Strzelce Opolskie – ul. Marka Prawego 27

Terminy:

Grupa I – 14.01.2016 – 17.01.2016

Grupa II – 4.02.2016 – 7.02.2016

Grupa III – 3.03.2016 – 6.03.2016

 

 

Rejestracja na szkolenia

Popyt na zdrową żywność jest, konkurencja wśród producentów wciąż mała, a zainteresowanie produktami ekologicznymi rośnie. Warto skorzystać z nadarzającej się okazji i poszerzyć swoją wiedzę. Wystarczy zgłosić się poprzez formularz elektroniczny

 

DOKUMENTY DO POBRANIA

 

Zakres tematyczny szkoleń

Certyfikacja w produkcji ekologicznej

  • Czego dotyczy prawo w kontekście ekoproduktu (zakres ustawowych regulacji UE i w Polsce)?
  • Firmy certyfikujące w Polsce
  • Zakres zadań certyfikatora
  • Ceny certyfikacji
  • Obszary certyfikacji
  • Współpraca z ośrodkiem certyfikującym (pomoc przedsiębiorcy, poszerzanie zakresu certyfikatów)
  • System kontroli, czyli co jednostka może skontrolować
Pojęcie ekoproduktu

  • Czy tylko żywność?
  • Eko, organic, bio a „zdrowe”

Czym jest eko a czym jest zdrowe?

  • Cechy ekologicznego produktu
  • Produkt ekologiczny a przetworzony produkt eko
  • Trzy aspekty ekoproduktu:
  • Społeczny
  • Ekonomiczny
  • Technologiczny
Rozwój produktu ekologicznego

  • Cztery poziomy produktu ekologicznego
  • Rynek, potencjał rynku dla ekoproduktu
  • Wartości dodatkowe produktów eko – co sprzedawać, na czym zarabiać?
Reklama i promocja produktów ekologicznych

  • Certyfikaty jako uzasadnienie jakości
  • Budowa księgi znak produktu eko (dobór kluczowych elementów wizualizacji marki)
  • Znaczenie funkcji edukacyjnej w promocji eko
  • „Zdrowy” a eko: różnice i podobieństwa, zagrożenia i szanse dla współistnienie tych dwóch pojęć obok siebie

 Miasta, w których odbędą się szkolenia i ich terminy

Miasta:

Opole (sala AIP UO, 4 szkolenia) – termin jeszcze nieznany,

Kluczbork  – termin jeszcze nieznany,

Brzeg – termin jeszcze nieznany,

Prudnik – termin jeszcze nieznany,

Strzelce Opolskie – termin jeszcze nieznany.

Finansowanie

Projekt  Szkolenia dla opolskich producentów żywności „Nasz ekoprodukt”  jest organizowany przez Uniwersytet Opolski oraz współfinansowany ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Opolu.

FORMULARZ REJESTRACYJNYDOKUMENTY DO POBRANIAZOBACZ ZDJĘCIA ZE SZKOLEŃ
nasz ekoprodukt

Patronat medialny nad projektem objął portal

patronat medialny
biokurier

Witryna, którą obecnie przeglądasz, wykorzystuje pliki cookies w celu poprawnej realizacji dostarczanych usług i informacji oraz w celach gromadzenia anonimowych informacji statystycznych. Więcej informacji >>

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close